fredag 1 december 2017

Vecka 48

Hej igen!

Vi har återigen haft "Hemlig kompis", och denna vecka har det fungerat bättre än den föregående. Det var många som inte hade listat ut vem som var den hemliga kompisen, vilket innebär att de behöver anstränga sig ytterligare nästa vecka. Vi kommer nämligen att fortsätta med detta under resten av terminen.

GOTD
Denna vecka har barnen fått lära sig mer om Adventskalenderns tillkomst och tidiga användning. I samband med det fick de tillverka varsin lucka till vår egen adventskalender som vi ska ha nu i december. Varje lucka innehåller ett uppdrag eller en fråga som rör det vi gjort i skolan under hösten, och varje dag drar vi en eller flera luckor.

Så här fin är vår kalender!
Matte
Vi har med begreppsläxan i geometri lämnat området och nu börjat arbeta med Addition och subtraktion. Denna vecka har vi främst fokuserat på att träna på olika strategier vid beräkningar med addition. Strategierna har varit talsortsräkning, förändra och uppställning, och vikten har lagts vid att titta på talen som ska adderas och sedan välja den strategi som passar bäst. T ex vid beräkning av 199 + 199 så är att förändra talen den strategi som passar bäst. Det innebär att man tittar på talen och ser att de är väldigt nära 200 och om man lägger på 1 på varje och sedan subtraherar med 2 så blir det 200 + 200 - 2. Eller att man tar från det ena talet och lägger på på det andra så blir det 200 + 198 och genast blir uppgiften enklare att räkna ut.

NO
Be gärna era barn berätta för er vad en näringskedja och en näringsväv är för det är vad vi arbetat med denna vecka. Vi har repeterat begreppet "ekosystem" och lärt oss  nya begrepp som "producent", "konsument" och "destruent".

SO
Denna vecka har vi avslutat vårt arbete med Sveriges geografi. Eleverna fick i onsdags göra ett avslutande test och det gick bra för de flesta. Några elever har fått i uppgift att öva lite mer hemma och göra om delar av testet på onsdag.
Vi har påbörjat ett arbete med religion och sett på en film om de fem världsreligionerna. Eleverna har bland annat fått sortera begrepp efter vilken religion de tillhör.

Svenska
Vi har ägnat veckan åt att skriva på sammanfattningen av Hunden som log. Eleverna har lagt upp sina sammanfattningar i svenskmappen på Showbie när de blivit klara. Be dem gärna att få läsa vad de skrivit. :) De har också jobbat klart med saker som släpat efter.
 
Under de två senaste veckorna har vi screenat klassen i svenska och kollat av hur de ligger till vad det gäller avkodning, läshastighet, stavning, ordkunskap och läsförståelse. Utifrån resultaten kommer vi att arbeta på gruppnivå med det vi ser behövs och på individnivå sätta in olika åtgärder, som t.ex. intensivläsning eller extra undervisning i mindre grupper. Den undervisningen kommer då främst att ske på de lektioner då klassen har elevens val eller ämnesrum på schemat. Vi meddelar hem till de som berörs av olika extra insatser.

Övrigt
Idrottslärare Anna önskar att barnen alltid ska ha med sig ombyteskläder till idrotten. Hittills under terminen har klassen inte varit fulltalig en enda lektion på grund av att alla inte haft med sig idrottskläder. Alla måste också ha skor på sig för att kunna utföra lektionerna på bästa sätt och inte riskera att bli trampade på eller på annat vis skadas. Bortsett från saknade kläder och skor har denna veckas idrottslektioner fungerat mycket bra, med positiva och glada barn.

På måndag är det studiedag för oss lärare och då är barnen lediga från skolan. 

Speciella "Kom ihåg" inför vecka 49

Måndag
STUDIEDAG - eleverna lediga
Tisdag

Onsdag
Idrottskläder och inomhusskor med.
Extrakoll om Sverige för de som hade missat lite.
Torsdag
Idrottskläder och inomhusskor med.
Fredag


Hoppas ni alla får en härlig helg!
Deborah, Liselott och Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar