fredag 24 november 2017

Vecka 47

Hejsan!
Veckan har gått snabbt och jullovet närmar sig med stormsteg. Det har varit en bra vecka med god stämning i klassen över lag. Yes! Vi har framförallt märkt av en positiv och peppande atmosfär på fotbollsplanen. Något annat som också var positivt var besöket i simhallen. Klassen skötte sig mycket bra hälsar de lärare som var med dem.

Eleverna har under veckan fått varsin hemlig kompis som de haft i uppdrag att vara extra snälla mot. I slutet av veckan utvärderade vi och tanken var att alla skulle få gissa vem som varit den hemliga kompisen. Detta lyckades inte helt då flera av dem avslöjat sig och berättat vem de hade. Några hade glömt av sitt uppdrag och flera tyckte att det varit svårt att komma på snälla saker att göra för varandra.

Vi diskuterade olika vänliga handlingar och skrev tillsammans upp en lista med saker att göra på tavlan. (Se nedan.) Prata gärna vidare om dessa punkter med era barn hemma. Nästa vecka gör vi nämligen ett nytt försök och då kan det vara bra om de fördjupat sig ytterligare i sakerna på listan för att kunna utföra uppdraget på ett bra sätt.

GOTD
Denna vecka har barnen fått lära sig mer om Toaletten, för att det i söndags var världstoalettdagen. En dag som funnits sedan 2001 och varit officiell FN-dag sedan 2014. 4 av 10 barn och sammanlagt var tredje människa i världen lever utan tillgång till toalett.

Matte
Vi har gjort en utvärderande diagnos på geometrikapitlet och även spelat Yatzy. Vi har också fortsatt vårt arbete med problemlösning och denna vecka handlade problemet om att hitta så många olika rektanglar med omkretsen 20 cm som möjligt. Till på torsdag nästa vecka har barnen en begreppsläxa kring de begrepp vi arbetat med i detta kapitel. Denna hittar de i geometrikapitlet på Showbie.

NO
Vi har fortsatt med programserien Tax och tass. Tyvärr har nätverket på skolan inte helt fungerat som det ska, så detta område har tagit lite mer tid än beräknat. Vi har även hunnit med att lära oss om vad ekologi (läran om samspelet i naturen) är och vad ett ekosystem är. (Ett ekosystem är allt levande och den miljö som finns i ett avgränsat område. Ekosystem kan vara stora och små, till exempel området kring en stubbe, en trädgård eller hela planeten jorden.)

SO
Nu har vi sett alla avsnitten av Geografens testamente och skrivit ner fakta om Sverige på Popplet. På onsdagens första so-lektion kommer eleverna få skriva ett litet avslutande test som handlar om Sverige. De kommer att få hela tisdagens so-lektion på sig att öva och borde inte behöva öva hemma inför testet.

På onsdagens andra lektion kommer vi att börja arbeta med so-ämnet religion, vi kommer att arbeta med det ända fram till jul. Vi kommer att gå igenom vad en religion är och vad det innebär att tro på något samt prata lite om de fem världsreligionerna och titta på skillnader och likheter dem emellan.

Svenska
Denna vecka har vi fokuserat mycket på att skriva sammanfattning. De fick i början av veckan skriva en sammanfattning av Noel och den magiska önskelistan i grupp. Vi har sedan använt deras texter som ett underlag att diskutera kring. Efter det läste vi ytterligare en (kort) bok - Hunden som log, av Ulf Stark, och gjorde tillsammans en dekonstruktion av den. Nästa vecka ska de skriva en sammanfattning enskilt med dekonstruktionen som stödmall.

Musik
Denna veckas lektion har vi lärt oss om olika musikinstrument och instrumentgrupper. Dessa har barnen i läxa till på måndag. (Läxan fick de i måndags). De ska kunna vilka olika instrumentgrupper det finns och vilka instrument som kan finnas i de olika grupperna, samt kunna stava till några av instrumenten.

Speciella "Kom ihåg" inför vecka 48

Måndag
Engelska glosor, Instrumentkunskapsläxa
Tisdag

Onsdag
Idrottskläder med.Matteläxa: begreppsläxa Geometri (Finns i Showbie under Geometrikapitlet, sista sidan)
Torsdag
Idrottskläder med
Fredag


Hoppas ni alla får en fin helg!
Deborah, Liselott och Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar