fredag 10 november 2017

Vecka 45

Hej igen!

Vi inledde veckan med att omgruppera i klassen, så vi nu har nya konstellationer att arbeta i fram till sportlovet i februari.

Vi har lagt mycket tid på värdegrundsarbete under veckan i syfte att få fram gemensamma regler och förhållningssätt som hela klassen står bakom och känner sig delaktiga i. Vi har gjort det genom ett slags rollspel där de fått anta olika perspektiv att se på klassen utifrån. Vi utgick från ett framtida scenario där klassen blivit diplomerad och prisad för att vara skolans bästa klass. De olika roller barnen under veckan fått anta var: sig själva, andra klasser på skolan, föräldrar, personal och ledningen på skolan.

Vi firade först framgången med bubbel och tilltugg, och sedan fick de i grupper diskutera anledningar till att klassen fått priset. De fick beskriva vad klassen gjort bra och även skriva olika jurygruppers nomineringar utifrån rollerna ovan.

Här firar vi utmärkelsen med cider och salta pinnar i en glad och uppsluppen stämning.
De motiveringar de kom fram till fick de sedan redovisa i talkshow-form där vi intervjuade representanter och elever. Det som kom fram, och som utgör en bra klass, var i stora drag att alla respekterar varandra och lyssnar på och peppar varandra.

Utifrån det, som efter talkshowen kom fram i arbetet, fick eleverna återigen vara sig själva och sitta i grupper och föreslå regler som de tycker är viktiga att följa i skolan. Vi har sedan tillsammans, på olika sätt, bearbetat och rangordnat förslagen för att de ska mynna ut i vårt nya gemensamma regelverk i klassen. Vi är inte helt klara med detta och kommer att fortsätta nästa vecka.

GOTD
Denna vecka har barnen fått lära sig mer om Gustav II Adolf. Vi hade GOTD om honom på måndagen då det var Gustav Adolfsdagen. Var det någon som frågade om att köpa en bakelse när de kom hem i måndags? ;)

Matte
Vi har fortsatt med geometri, längdmätningar och problemlösningar. 

NO
Vi jobbar just nu med biologi och har då pratat om växter och om vad som är levande och inte. Eleverna har fått fotografera och diskutera sådant som inte lever och sådant som lever och vad det är för skillnader. Barnen fick också göra ett experiment där de tog reda på om en ärta är levande eller inte. I samband med detta får de skriva en rapport om experimentet.

Svenska/SO
Det mesta av svensktiden har gått åt till värdegrundsarbetet, men vi har hunnit med att titta på hur man skriver kvalitativa svar vid läsförståelsearbete och vi har jobbat i Dags! som denna vecka handlade om "En eller två konsonanter."

I SO har vi utöver värdegrundsarbetet tittat på Lilla Aktuellt och jobbat med nutidsfrågor.

Övrigt
Via länken nedan finns information från rektor angående sammanslagning av fritidsområden under det kommande jullovet.

Information om sammanslagning av fritids

Speciella "Kom ihåg" inför vecka 46

Måndag

Tisdag

Onsdag
Idrottskläder med.
Torsdag
Idrottskläder med.
Fredag


Hoppas ni alla får en härlig helg!
Deborah, Liselott och Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar