fredag 17 november 2017

Vecka 46

Hej igen!

Vi började veckan med att knyta tillbaka till förra veckans värdegrundsarbete och denna veckans fokus blev att få barnen att fundera kring hur de är som personer och hur var och en kan bidra med för att skapa en god stämning runt sig. Vi pratade om hur man kan uppmuntra varandra och ge beröm och under veckan har barnen fått uppdraget att vid minst fem tillfällen uppmuntra, peppa eller ge någon annan beröm eller en komplimang (och gärna till de som man oftast inte umgås med).

Vid utvärderingen på fredagen fick de lyfta goda och positiva exempel från veckan och det visade sig att de flesta tycker att de blivit extra uppmuntrade av andra under veckan, och de kunde också berätta om när och hur de själva bidragit positivt.

Nästa vecka fortsätter vi med fler övningar i vårt värdegrundsarbete.

Matte
Denna vecka har vi tränat på att räkna omkrets av olika geometriska figurer. Vi har också arbetat med ett rikt problem som handlade om att stå i en busskö och på hur många olika sätt tre, fyra, sju och tio personer kan stå. Det finns helt otroliga 3,6 miljoner olika sätt på hur tio personer kan stå i en kö.

NO
Vi har lärt oss om Carl von Linné och vad han är världskänd för. Be gärna era barn berätta om detta. Sedan har barnen fått arbeta med en programserie som heter Tax och tass. Den handlar om hur olika djur/djurgrupper har anpassat sig till den miljö de lever i och barnen ser på ett avsnitt och svarar sedan på frågor kring detta.

SO
Denna vecka har vi fortsatt att titta på Geografens testamente den stora Sverigeresan. Vi har hunnit se avsnitt 5 och 6 denna vecka och skrivit fakta om Öland, Gotland och Skanderna. Nästa vecka kommer vi se de sista två avsnitten i serien.

Svenska
Vi har jobbat mycket med Noel och den magiska önskelistan. Vi har gått in på djupet i innehållet och övat på att göra inferenser. Be dem gärna berätta hemma vad det innebär :) Vi har också  jobbat vidare med och färdigställt vår dekonstruktion av boken. Den kommer barnen att få använda som en stödstruktur när de i grupp ska skriva en sammanfattning av boken. Se dekonstruktionen/stödmallen på bilden nedan.

I veckans avsnitt av Dags! jobbade vi med förkortningar.



Övrigt
Eftersom det tidigare veckor varit en del konflikter över (och inom) klassgränserna på fotbollsplanen samlade vi i arbetslag 3-5 de elever som brukar spela fotboll här i skolan under fredagsmorgonen för att samtala om vilka regler kring uppförande, språkbruk, lagindelning m.m. som gäller när man spelar fotboll på rasten. Vi lärare har gemensamt bestämt att den elev som missköter sig, brukar våld eller kränker någon på rastfotbollen blir avstängd från den aktiviteten under en vecka från att det hänt. Eleverna är nu införstådda med detta och det börjar gälla nu på måndag.

På fredag förmiddag åker Anna och Liselott med klassen till Håstenshallen för att träna på och kolla av deras simkunskaper. Badkläder ska medtas denna dag.


Speciella "Kom ihåg" inför vecka 47

Måndag
Engelskläxa: glosor
Tisdag

Onsdag
Idrottskläder med.
Torsdag
Idrottskläder med. Matteläxa: NOMP
Fredag
Simning Badkläder med.

Hoppas ni alla får en härlig helg!
Deborah, Liselott och Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar