fredag 19 oktober 2018

Vecka 42

Hejsan!

Efter önskemål från några barn i år 3-5 så har vi infört städdagar. Ett jättebra förslag tyckte vi lärare, så från och med denna vecka har varje klass varsin eftermiddagsrast (mån, ons och fre) där vi går över skolgården och städar upp sådant som slängts. I och med detta kan vi också regelbundet ta ut och använda vårt fina schackspel. Den klass som städar ansvarar, förutom för städningen, även för att plocka in och ta hand om schackpjäserna. Vi i år 5 har vår städdag på måndagar.

GOTD
Denna vecka lärde sig klassen mer om den svenske äventyraren Göran Kropp, som 1996 besteg Mount Everest utan syrgas.

Matte
Förra veckan arbetade vi med del av hel, och denna veckan har arbetet i matematik handlat om att förstå och träna del av antal. Vi har också börjat med att göra bråkbilder. Dessa kommer vi sedan jämföra med varandra för att se om vi ser om några bråk hänger ihop. Bilder på detta kommer nästa vecka.

Kort division, som vi arbetat med i början av terminen är fortfarande något nytt och lite svårt och som många i klassen behöver öva på, så läxan till nästa vecka handlar om beräkningar i multiplikation och division. Om ni föräldrar inte riktigt har koll på vad kort division är kan ni gärna gå in på kunskapshubben.se/kortdivision där ni får en genomgång av den. 😊

NO
Nu har vi satt igång vårt arbete om KROPPEN. Vi har bl a pratat om och arbetat med vilka olika typer av celler det finns i vår kropp, skelettets delar och om leder och muskler. Vi har svarat på instuderingsfrågor, läst texter och tittat på filmer kring detta.

SO
Barnen har parvis arbetet med att göra en presentation om ett av länderna i Norden - Danmark. Nästa vecka ska de få visa sina presentationer för varandra och få ge varandra respons.

Svenska
Vi har avslutat så mycket som möjligt med faktatexterna. Många elever har bara lite kvar att göra, och de får färdigställa helt på EV-tid och stunder som "blir över".

Vi har påbörjat ett nytt område, som handlar om att skriva insändare. Denna vecka har vi fokuserat på vad en insändare är -  syftet med den, vem som skriver och var den finns att läsa. Vi har också börjat titta på hur en insändare är strukturerad och vilka delar den består av. Till nästa fredag har de i läxa att ta med sig en insändare som de hittat i en tidning till skolan.

Övrigt 
Det är snart dags för oss att vara med i uttagningen till "Vi i femman". För att eleverna ska känna sig taggade och lite säkrare inför detta övar vi nu lite på allmänbildningsfrågor, både tillsammans och enskilt på fredagar efter GOTD. I fredags fick de bland annat lyssna på olika ljudklipp och sedan gissa på vem som pratade/sjöng.


Speciella "Kom ihåg" inför vecka 43

Måndag

Tisdag
Läsförståelseläxa "En annons"
Onsdag
Idrottskläder med. Matteläxa (finns i grön läxbok)
Torsdag
Engelskaläxa
Fredag
Idrottskläder med.
Ta med en insändare från en tidning

Hoppas ni alla får en härlig helg!
Deborah och Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar